Programma Lokaal Belang 2022 – 2026 | Betrokken en betrouwbaar
Lokaal Belang is al 15 jaar toonaangevend aanwezig in de gemeente Maasgouw en heeft zich bewezen als eenbetrouwbare partij met betrouwbare mensen. Op de kandidatenlijst van lokaal Belang zijn bijna alle kernen vertegenwoordigd. Onze kandidaten zijn actief in uw dorp en zeer betrokken en begaan het ‘wel en wee’ in uw dorp.
Heeft u geen tijd om ons hele verkiezingsprogramma door te lezen, maar wilt u wel weten waar onze partij voor staat?
Download hier de samenvatting van ons verkiezingsprogramma.
Betrokken en betrouwbaar
In ons vorige programma was ‘Vertrouwen’ het centrale begrip. Dat vertrouwen is nog steeds een heel belangrijk thema. Zeker nu, waarin het vertrouwen in de overheid onder druk staat. In de laatste periode zijn naar onze mening zowel landelijk en provinciaal te veel incidenten geweest: denk onder meer aan de uitvoering van de toeslagenaffaire, de veel te lang durende kabinetsformatie en de integriteitskwesties. Dit zijn onderwerpen die geen betrekking hadden op de gemeente Maasgouw, maar wel op de overheid in zijn algemeen. Lokaal Belang is al 15 jaar toonaangevend aanwezig in de gemeente Maasgouw en heeft zich bewezen als een betrouwbare partij met betrouwbare mensen.
Op de kandidatenlijst van lokaal Belang zijn bijna alle kernen vertegenwoordigd. Onze kandidaten zijn actief in uw dorp en zeer betrokken en begaan het ‘wel en wee’ in uw dorp. Heel blij zijn we met een aantal nieuwe kandidaten; enthousiaste, jonge kandidaten met nieuwe inspirerende ideeën!
Met de bereikte resultaten in de afgelopen periode hebben we dat vertrouwen hopelijk nog verder versterkt.
Echter is er ook wederzijds vertrouwen nodig. Dat is immers dé basis voor een succesvol gemeentelijk beleid en (daarmee) een gezonde Maasgouwse samenleving. Meer en meer wordt duidelijk dat alleen via samenwerking optimale resultaten behaald kunnen worden. Samenwerking met onze vrijwilligersorganisaties, ondernemers, andere gemeenten, organisaties in de gezondheidszorg, verenigingen, etc.
Ook samenwerking met (groepen van) inwoners. Onze inwoners nemen in toenemende mate initiatieven ter verbetering of behoud van de kwaliteit van hun eigen leefomgeving. En dat is prachtig. Samenwerken is dus absolute noodzaak, maar wel samenwerken op basis van onderling vertrouwen en met respect voor elkaar.
Een boeiende uitdaging die Lokaal Belang –ook de komende periode- graag samen met U aangaat!
In het voorliggend verkiezingsprogramma presenteert Lokaal Belang de uitdagingen voor de komende raadsperiode. Deze uitdagingen zijn ingedeeld in de belangrijkste thema’s voor de komende periode. In dit programma beperken we ons tot thema’s die voor Lokaal Belang onderscheidend zijn. Andere thema’s, zoals bijvoorbeeld handhaving, openbare orde en financiën zijn aan zoveel regels en wetten gebonden dat een verantwoorde uitvoering hiervan als vanzelfsprekend wordt gezien.
Vanzelfsprekend is ook een veilige leefomgeving, lage lokale lasten, goed onderwijs en een optimaal voorzieningenniveau.
De thema’s die er voor ons wel toe doen beschrijven we beknopt en helder, waarbij we aangeven wat de huidige situatie is en wat we in de komende periode willen bereiken.
Daarnaast geven we aan wat onze belangrijkste speerpunten per dorp zijn. Hiermee onderkend Lokaal Belang het belang van de leefbaarheid in de afzonderlijke dorpen. Niet alleen de gemeente Maasgouw, maar de situatie in uw eigen dorp is bepalend voor de leefbaarheid.
Een korte terugblik
Uitgangspunten en kernwaarden
Politieke keuzes worden voortdurend getoetst aan onze algemene uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn voor ons belangrijke richtlijnen en vormen een rode draad door ons verkiezingsprogramma.
Dorpsidentiteit
Elke kern, elke dorp heeft baat bij een sterke eigen identiteit. Bijvoorbeeld het forensische karakter van Linne, de invloed van de binnenvaart in Maasbracht, het historische karakter van Thorn en de aanwezigheid van de vele cliënten van de zorginstellingen in Heel. Maar ook de kleinschaligheid van bijvoorbeeld Ohé en Laak, Beegden, Stevensweert en Wessem. Een eigen identiteit betekent namelijk verbondenheid, betrokkenheid en trots. Dit zorgt ook weer voor leefbaarheid. Sterke kernen maken ook een sterk en zelfbewust Maasgouw.
Eigen verantwoordelijkheid
Lokaal Belang wil meer ruimte geven aan initiatieven van inwoners, ondernemers en verenigingen. De overheid kan niet alles oplossen, maar geeft ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid aan de inwoners. Dit betekent een gemeente die veel meer faciliteert en ondersteunt dan probleemoplossend bezig is. Samen maken we Maasgouw.
Duurzaam
Zowel milieutechnisch als sociaal willen we een duurzame koers volgen. Dit betekent onder meer het gebruik maken van duurzame materialen, een gescheiden afvalwatersysteem en minder restafval. Naar verwachting levert het nieuwe afvalverzamelsysteem hiertoe een belangrijke bijdrage. De daadwerkelijke effecten zullen we nauwlettend volgen. Maasgouw voert op dit moment al een proactief duurzaam beleid en focust hierbij op de volgende 4 opgaves:
Regionale Energie Strategie (RES)
Opgave die door de rijksoverheid is bepaald vanuit het klimaatakkoord van Parijs, de aarde mag niet meer opwarmen dan 1.5 gr. Hierbij wordt ingezet op de volgende drie belangrijke punten: besparing van energie en opwekking van grootschalige wind- en zonne-energie.
Transitievisie warmte
Hierin beschrijven we hoe we als gemeente Maasgouw in 2050 aardgasvrij denken te zijn in de bebouwde omgeving.
Klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsprogramma
In deze strategie wordt ingegaan op de volgende vier onderdelen:
- Hittestress
- Wateroverlast
- Verdroging
- Waterveiligheid
Actieplan energie Maasgouw
Een energietransitie die wij als gemeente eigenstandig Denk aan (onder meer): LED verlichting gemeentehuis en sportvelden, zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, verduurzamen wagenpark
Op sociaal vlak betekent duurzaamheid het laten meedoen van mensen die niet in het arbeidsproces zitten of niet meer maatschappelijk actief zijn. Lokaal Belang vindt het belangrijk dat de gemeente een voorbeeldrol vervult.
Op sociaal vlak betekent duurzaamheid het laten meedoen van mensen die niet in het arbeidsproces zitten of niet meer maatschappelijk actief zijn. Lokaal Belang vindt het belangrijk dat de gemeente een voorbeeldrol vervult. De uitgangspunten van de Global Goals onderschrijven we nadrukkelijk en zijn een belangrijke richtlijn voor toekomstige plannen.
Verkiezingsthema | Iedereen doet mee!
Deelnemen aan de samenleving, op welke wijze dan ook, is voor iedereen belangrijk. Iedereen ontmoet graag anderen, iedereen heeft behoefte aan ontspanning en wil een zinvolle (vrije)tijdsbesteding. Voor een aantal inwoners is dit niet altijd vanzelfsprekend. Zij worden belemmerd door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of andere sociaal-maatschappelijke knelpunten. Deze inwoners hebben extra aandacht, hulp en ondersteuning nodig!
Iedereen draagt bij!
Ontmoeten, ontspannen en ontplooien zijn belangrijke ingrediënten voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. Verenigingen en vrijwilligers spelen hierbij een essentiële rol. De gemeente ondersteunt deze vrijwilligers onder meer door het verstrekken van subsidies en het bieden van professionele ondersteuning.
Belangrijke voorwaarden zijn: geschikte accommodaties waar verenigingen hun activiteiten kunnen organiseren en een lokale plek waar dorpsactiviteiten (denk aan Sinterklaas en carnaval) gehouden kunnen worden. Het realiseren, onderhouden, beheren en exploiteren van deze accommodaties is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van vrijwilligersorganisaties en gemeente.
Wonen in een prettige leefomgeving
De kwaliteit van de leefomgeving blijkt voor veel inwoners een belangrijke reden om in de gemeente Maasgouw te wonen. De gemeente wordt gekenmerkt door weidse uitzichten over de Maasplassen in een landschap met karakteristieke dorpskernen en veel groen. Vooral die combinatie van kwaliteiten maakt Maasgouw tot een aangename gemeente om te wonen en leven. Het behouden en versterken van deze ruimtelijke kwaliteit en de aanwezige voorzieningen vormen daarmee een bijzonder doel voor de gemeente.
Voor iedereen een eigen (t)huis
Maasgouw, met haar grote verscheidenheid aan woonkernen, is een aangename gemeente om in te wonen en wil dat in de toekomst ook zo houden. Een geschikte woning voor iedereen is daarbij een belangrijke voorwaarde maar blijkt een lastige opgave. Het huidige aanbod sluit niet aan bij de wensen en behoeftes van onze inwoners; daarbij zijn voor potentiële nieuwkomers te weinig geschikte huizen beschikbaar.
De gemeente heeft een beperkte rol en is in hoge mate afhankelijk van woningcorporaties, projectontwikkelaars en particuliere initiatiefnemers. Een goede samenwerking is een absolute voorwaarde, waarbij iedere vanuit zijn eigen specifieke verantwoordelijkheid meewerkt aan ons gezamenlijke doel: Voor iedereen een eigen (t)huis!
Bedrijven en ondernemers
Bedrijven en winkels zorgen voor werkgelegenheid en welvaart en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid binnen kernen. Ondernemers zijn aan zet om in te spelen op de steeds veranderende marktomstandigheden. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol en zorgt voor randvoorwaarden die nodig zijn voor economische ontwikkelingen.
Veilig over straat
Cijfermatig gezien is Maasgouw een verkeersveilige gemeente. Er gebeuren (relatief) weinig verkeersongevallen. Het behoud hiervan is van groot belang en blijvende alertheid is een voorwaarde. Maasgouw is goed bereikbaar via vele (water)wegen. Ook de busverbindingen met de omliggende gemeenten zijn voldoende.
Aandacht voor ons verleden
De gemeente Maasgouw kenmerkt zich door een rijke culturele historie. Daarbij denken we uiteraard aan onze historische kernen: Stevensweert, Thorn en Wessem. Maar ook in andere kernen is veel cultureel historisch erfgoed. Denk aan monumenten, de vele culturele verenigingen en culturele activiteiten in onze musea.